Hoe krijg ik mijn team gemotiveerd?

Als leidinggevende heb je de verantwoordelijkheid de boel draaiende te houden

Je bent een leidinggevende die keihard werkt, je wilt overzicht bewaren en wilt dat je teamleden hun targets halen. Daar doe je ook je uiterste best voor. Er is een vast protocol opgesteld en je taak is ook er voor te zorgen dat men zich daar aan houdt. Je houdt de plannings- en voortgangsgesprekken bij waarin nieuwe doelen geformuleerd worden en de oude worden bijgehouden. En als men zich er niet aan houdt, is het aan jou ze hierop aan te spreken. Dat alles kan je dan ook weer netjes verantwoorden bij jouw leidinggevende. Jouw taak is de boel draaiende houden en er op toe zien dat er gewerkt wordt volgens plan.

Soms lijkt het dat je de kar alleen moet trekken

En toch hebt je soms het gevoel dat als je die kar alleen moet trekken. Dat als je even de teugels zou laten vieren, dat er medewerkers zijn die het laten versloffen, niet meer zo hard hun best doen, langere pauzes gaan nemen, enz.  Als jij er niet bovenop zit, dan stort de boel in en doet iedereen wat hij zelf wil. Dit heb je wel eens vaker gezien als medewerker, als beginnende leidinggevende of als leerling in de klas bij die docent die geen orde kon houden. Nee, dit zal je niet gebeuren, dus hou je het overzicht, werk je volgens de afspraken en zie je er strak op toe dat men werkt volgens protocol, op tijd is, zijn of haar doelen bij houdt en dat het bedrijf groeit volgens het plan. En het werkt, want dat doe je ook hartstikke goed. Het zou wel wat makkelijker zijn als je er niet zo bovenop hoefde te zitten en de medewerkers vanuit eigen motivatie zouden werken. Maar hoe dan? Wat kan je dan nog meer doen?

Ingrediënten die veiligheid creëren voor een team

Bovenaan dit bericht is een filmpje te zien waarin Simon Sinek  uitleg geeft over welke ingrediënten vanuit de leidinggevende veiligheid creëren voor een team. En dat is waar wij ook in geloven, de kracht van zien en gezien worden, in verbinding met elkaar staan, vertrouwen en veiligheid. Hou van je mensen, net zoals je van je naasten houdt.

En dit moois gunnen we iedereen voor het komende jaar.

Maak er een fantastisch 2019 van.