Je hebt altijd een keuze.

Ik zit tegenover je. Ik kijk naar je en maak oogcontact. Ik heb mijn armen over elkaar en mijn schouders zijn iets opgetrokken. Ik duik wat in elkaar. Ik voel de verwachtingen die jij ook voelt tijdens je intakegesprek. Ik voel hoe de gedachte bij me opdringt met: “Ik moet dit goed doen, anders heb ik gefaald. Ik laat het gewoon over me heen komen, dan is het snel voorbij.” Ik voel de angst om weer niet tot verkoop te komen. Alsof ik vastzit in mijn eigen greep.

 

Tijdens een intakegesprek vroeg ik aan de coachee: “ Wat is de reden dat wij hier samen aan tafel zitten?” Hij antwoorde met:” Ik ben nogal reactief”.

Als coach is dit wat je noemt een dream come true. Iemand die bij je aan tafel zit en direct verteld, zonder omwegen dat hij verteld waar hij last van heeft. Je hoeft daar niet meer naar te zoeken, alleen nog te checken.

Hij vertelde me hoe zijn werkdag eruit ziet. Thuis achter de computer. Af en toe door de telefoon sparren met zijn leidinggevende. Hij vertelde me hoe hij wilde dat zijn dag eruit zou zien. Gave projecten binnen bedrijven in de buurt van zijn woonplaats. Gave projecten zijn projecten waar hij moet puzzelen. Net zolang door puzzelen totdat alles klopt. Daar kwam een schittering in zijn ogen en een glimlach op zijn gezicht. Ik vroeg me af; hoe is het mogelijk dat deze jongen met deze schittering en deze glimlach niet tot verkoop komt.

“Wat houdt je daarin dan tegen?” was de volgende vraag die ik stelde. Hij reageerde nogal reactief. Daarnaast vond hij zo een intake gesprek ook wel een ding. Ik vroeg hem om daar eens wat over te vertellen. Hoe zag dat eruit? Wat doe je dan? Wat zeg je dan? Hij beantwoord een voor een de vragen. Ik transformeer langzaam. Ik neem de houding aan die hij beschrijft. Ik doe wat hij beschrijft en ik zeg wat hij beschrijft. Ik vraag aan hem hoe dit eruit ziet. “ Angstig, alsof je wacht tot de storm voorbij is.” “Dat is precies wat ik ervaar waardoor ik dichtklap, mezelf niet verkoop, weer achter mijn computer thuis komt te zitten en anderen daar weer de schuld van geef omdat er geen gave projecten voorbij komen….

De eerste kleine stap naar het maken van eigen keuzes is gezet, namelijk bewustwording. We gaan aan de slag en hij voegt daar aan toe: “ Graag zo snel mogelijk”.

 

Het onderstaande filmpje deel ik graag ter inspiratie. Ik vind deze film fantastisch. Al voelt het niet altijd zo, je hebt altijd een keuze. Niet over wat je voor kiezen krijgt maar wel hoe je ermee omgaat.