De kracht van de mindset

Twee soorten mindsets

Een mindset is een overtuiging die we hebben over onze intelligentie, kwaliteiten, talenten en succes. Er zijn twee soorten mindsets: de statische mindset en de groeimindset.

De statische mindset

“Wat kan zij ontzettend goed zingen, je ziet dat zij talent heeft.” “Ik kan er ook niks aan doen, zo ben ik nou eenmaal”  “Ik kies voor deze opdracht, die lijkt me lekker makkelijk” “Dit kan ik niet”.

Zomaar wat zinnen die je vast wel eens gehoord hebt. Deze zinnen hebben als ondergrond de overtuiging dat iedereen met een bepaalde intelligentie, kwaliteiten en talenten wordt geboren en dat je het daar de rest van je leven mee moet doen. Ook de negatieve eigenschappen staan vast en het kan je nou eenmaal niet veranderen.

Gezegdes waar ook een statische mindset uit blijkt zijn o.a.: ‘Schoenmaker blijf bij je leest’, ‘Het is de aard van het beestje’, ‘Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is.’

Mensen met een statische mindset hebben het gevoel dat hun kwaliteiten vast liggen en laten liever de dingen zien waar ze goed in zijn. Fouten maken is vreselijk, want dan ziet men dat je het niet kan en val je door de mand en faal je als persoon.

Ook zullen mensen met een statische mindset niet snel heel veel moeite willen steken in het trainen van iets wat ze niet kunnen. ‘Je kunt het of je kunt het niet’

 

De groei mindset

“Wat kan zij ontzettend goed zingen, ze moet hier wel hard en vaak voor getraind hebben.” “Ik kan hier wel wat aan doen, al zal het niet makkelijk zijn om dit af te leren.” “Ik kies voor deze opdracht,  hier kan ik wat van leren.” “Ik kan dit nog niet”,

Zomaar wat zinnen die je vast wel eens gehoord hebt. Deze zinnen hebben als ondergrond de overtuiging dat je jezelf steeds kunt blijven ontwikkelen en verbeteren.

Gezegdes waar ook een groei mindset uit blijkt zijn: ‘Oefening baart kunst’, ‘Waar een wil is, is een weg’, ‘Door de zure appel heen bijten’, ‘Al doende leert men’.

Mensen met een groei mindset geloven dat ze hun kwaliteiten kunnen verbeteren en nieuwe kwaliteiten kunnen ontwikkelen en gaan graag dingen aan die ze nog nog niet helemaal kunnen. Fouten maken hoort er gewoon bij en dat is ook een manier om je te verbeteren.

Ook zullen mensen met een groei mindset best veel moeite willen steken in het trainen van iets wat ze niet kunnen. Je kunt met oefenen altijd beter worden en iets nieuws leren’.

 

Hieronder een animatiefilmpje van Sprouts waarin de twee mindsets op verschillende vlakken met elkaar vergeleken worden en wat het oplevert.