Het is van groot belang dat we blijven spelen

Interview met Mark Mieras

Mark Mieras specialiseerde zich als wetenschapsjournalist in de ontwikkeling van de hersenen. Hij weet veel  van veel verschillende onderwerpen af, allemaal vanuit zijn fascinatie naar de hersenen. “Goede kans dat de 21e eeuw herinnerd zal worden als het tijdperk van de ontdekkingstocht in ons eigen geest, schrijft hij. “Het is opwindend om getuige te zijn van al die doorbraken en om er over te schrijven en te vertellen. Neuropsychologie laat zich op veel manieren vertalen.”

“De liefde is een groot vat vol tegenstellingen, mannen vallen op dikkere vrouwen als ze hongerig zijn, maar ze mogen ook weet niet té dik zijn”, zegt hij.
Gelukkig zijn en kunnen leren liggen dicht bij elkaar. “Presteren en leren heb je nodig om in een snel veranderende wereld overeind te blijven”, zegt Mieras. “En leren doe je beter onder druk.”
Mensen zoeken comfort en veiligheid, maar moeten ook blijven leren. “Dat is in de natuur zo belangrijk dat er soms slachtoffers vallen. Sommige steenbokjes vallen van de rots bij het oefenen met springen. Dat vallen is een leerschool voor de rest.”

Mensen hebben de neiging om te stoppen met leren en spelen als ze ouder worden. “Het is van het grootste belang dat we blijven spelen”, benadrukt Mieras.In het bedrijfsleven werkt dat echter anders: er gelden vaste regels. “Mensen hebben te weinig ruimte om eigen dingen te ontdekken en fouten te maken”, zegt Mark Mieras. “Er is sprake van aangeleerde hulpeloosheid waardoor mensen niet meer creatief kunnen denken.” Managers moeten daarom meer open staan voor fouten. “Efficiëntie en effectiviteit zijn niet hetzelfde. Meer efficiënt is minder effectief.”