4 tips om je speelse kant te blijven ontwikkelen

Het verlaagd stress, het geeft frisse kinderlijke energie waardoor je veerkrachtig bent in de “grote mensen wereld”. Je kunt je veel beter meegaan in veranderingen. Je leert nieuwe mensen kennen en ook nieuwe kanten van jezelf en je kunt jezelf eindelijk even laten gaan.

Dat spelen dus goed voor ons is, is al meerder malen onderzocht. En het is meer dan duidelijk: we maken onze levens te serieus en dat verminderd onze levenskwaliteit. Graag wil ik dan ook 4 goede tips met je delen om je speelse kant te blijven ontwikkelen, je veerkrachtig blijft en beter meekomt in veranderprocessen.

Tip 1: Spelen is niet nutteloos
Als volwassene ben je vaak bezig met ‘nuttige dingen’. Zoals geld verdienen, het huishouden runnen, studeren, kinderen grootbrengen etc.
Het zijn de kinderen die zorgeloos mogen spelen, wij moeten serieus zijn.
Prima, alleen het tegendeel blijkt waar. Spelen is een van de meest nuttige vormen van psychisch herstel, van persoonlijke ontplooiing en dagelijks plezier.
Dus zie spelen voor wat het is: een nuttige en belangrijke bezigheid. En voor je persoonlijk geluk waarschijnlijk belangrijker dan het volgen van het nieuws, het kijken van televisie, rondhangen op Facebook of al die andere gewoontes die je veel tijd kosten maar je niet gelukkig maken.

Tip 2: Doe dingen omdat ze leuk zijn
In onze cultuur bestempelen we roze als een ‘meisjeskleur’ en blauw als een ‘jongenskleur’. We bestempelen ook sommige van de leukste activiteiten (springkussens, trampolines, glijbanen, zandkastelen bouwen etc.) als ‘kinderactiviteiten’.
Maar als een jongen roze een mooie kleur vindt, dan is daar toch niets mis mee? En als jij als volwassene dolgraag op springkussens springt, wie bepaalt dan dat dat ‘kinderachtig’ is?
Deze maand mag ik bijvoorbeeld meedoen met een pilot voor een leiderschapsspel en tijdens een verjaardag hebben we plezier gehad met een ballon. Het was de leukste verjaardag sinds tijden.
Als jij iets leuk vindt,  of als het je leuk lijkt, laat je dan niet vertellen wat je wel en wat je niet kunt of mag doen. De mensen die het hardst roepen dat je ‘kinderachtig’ bent, zijn vaak de mensen die diep van binnen het liefst mee zouden spelen, springen en dansen.

Tip 3. Vervang sporten door spelen
Veel vormen van sport zijn spel. Maar veel andere vormen van sport zijn saai. Ontworpen voor serieuze volwassenen.
Stoeien, rennen, spelen en rondzwaaien met je kinderen is absoluut sport. Het is ook ontzettend leuk. Doe je aan hardlopen met een buddy? Stop eens met hardlopen, en speel gewoon tikkertje op de hardlooproute. Dan ga je vanzelf hard lopen, en hard lachen – train je meteen je buikspieren mee.
Als je meer speelt in de echte wereld (dus niet alleen achter schermen) dan krijg je automatisch een heleboel beweging. Kun je meteen een van die serieuze grote-mensen-activiteiten (sporten) van je lijstje wegstrepen.

Tip 4. Heb schijt aan wat mensen van je denken
Spelen als volwassene voelt soms ongemakkelijk. Vooral omdat ons geleerd is dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken.
Om die reden is leren spelen – jezelf durven laten gaan – een geweldige manier om te werken aan je zelfvertrouwen. Je moet leren om schijt te hebben aan wat mensen van je denken.

Afgelopen weekend speelde ik een voorstelling improvisatietheater. Ik stapte in een bizarre en absurdistische rol van nekkenlikker. Het verhaal speelde zich af in klein dorp boven op een berg. Het ons kent ons gehalte was dan ook erg hoog. We hadden een indringer, Shirley de vlogster. Het verhaal ontvouwde zich en niemand was echt blij met deze vreemde eend in het dorp. Mijn rol was dat ik te pas en te onpas de vreemdeling maar ook de dorpsbewoners in hun nek probeerde te likken. Het werd voor mij een spel om te kijken hoever ik kon gaan. Ik had plezier en de zaal ook. Ik kreeg terug van het publiek dat ze het spannend vonden als ik opkwam. Gewoon om te zien wat ik nou weer had bedacht.

Natuurlijk een vreemde en bizarre rol maar wat hadden we een plezier met elkaar. We hebben nog dagen heen en weer geappt, gelachen en plezier gehad.

Dus heb schijt en ga gewoon lekker spelen. De rest volgt dan vanzelf