Waarom we meer zouden moeten lummelen

Deze week is het krokusvakantie. Bedrijfstakken als het onderwijs hebben nu verplicht een weekje rust (en hopelijk kunnen die stapels nakijkwerk ook wachten)

Lekker de tijd om eens goed te gaan lummelen.

Lummelen oftewel lanterfanten, luieren of niets doen, lijkt misschien wel tijdsverspilling, maar is eigenlijk juist een goede investering in jezelf.

Wanneer je namelijk gaat lummelen, laadt je je batterij weer op en heb je zo weer meer energie. Dan kan je weer langer door, ben je weer scherper, energieker en krijg je weer nieuwe ideeën (creativiteit).

Wie niet lummelt, laadt niet op en wie niet oplaadt raakt op den duur leeg. Stress kost energie en het is in onze huidige samenleving niet meer dan normaal om veel in je hoofd te zitten, werkdagen van 8 uren of meer te maken, fulltime te werken en dan ook nog aan allerlei andere verwachtingen te moeten voldoen.

Eigenlijk heb je dan helemaal geen tijd om te lummelen en als je dan even een poosje gaat niksen, voel je je vaak nog schuldig ook. Je had dan aan je rapport, je boekhouding of aan andere klussen kunnen werken.

Als je na wat stress niet kan bijkomen, krijg je nog meer stress en als door blijft gaan veel stress,  daarna teveel stress en uiteindelijk een burn-out. Dan stopt je lichaam ermee. Je ben dan uitgeblust van vermoeidheid,  je slaap slecht, je geheugen werkt niet meer optimaal je hebt dan concentratieproblemen, etc.

 

Hier lees je het artikel waarom lummelen van levensbelang is (Volkskrant 14-2 Door Wilma de Rek)

https://www.volkskrant.nl/de-gids/waarom-lummelen-van-levensbelang-is-en-wat-we-in-dat-opzicht-van-andere-dieren-kunnen-leren~b5d98922/

 

Tips om meer te gaan lummelen

  • Zet zo min mogelijk taken in je agenda. Schrap waar mogelijk is wat taken van je lijst.
  • Zeg vaker “nee” tegen dingen waar je geen zin in hebt en die niet noodzakelijk zijn
  • Doe iets waar je zin in hebt, zonder dat het aan verwachtingen moet voldoen.
  •  In het moment zijn, lekker genieten van wat je op dat moment doet. Dit klinkt makkelijker dan gezegd, maar vaak zitten we met ons hoofd weer ergens anders.  Dan is het ook weer de kunst dat je jezelf niet afstraft of gaat forceren. Vaak helpt het om je dan te focussen op  je ademhaling, je lichaam of je zintuigen, wat voel je, wat ruik je, wat zie je en hoor je.
  • Goede lummelactiviteiten: lezen, wandelen, fietsen, sporten, spelletjes spelen, schilderen, koken, dagje weg, terrasje pakken, filmpje kijken, iets maken, wellness, bezoeken,  de natuur in gaan.
  • Misschien een open deur, maar mocht je met iemand willen lummelen, bedenk dan dat te doen met mensen waar je energie van krijgt en niet met mensen die je energie kosten.

Lummelen is eigenlijk je effectief vervelen. Wanneer je genoeg gelummeld hebt, merk je dat, omdat je dan weer zin krijgt om weer met wat anders aan de slag te gaan.

Waar heb jij nu zin in?